Om NCD
Vores arbejde
Forskning
Patienthistorier
Om os
English
  1. Forside
  2. Vores arbejde

Vores arbejde

I den Danske NCD Alliance arbejder vi gennem vores medlemsorganisationer med at styrke patientforeninger og NCD alliancer i Østafrika, så patienter og pårørende har et stærkt talerør og kan kræve bedre forebyggelse og behandling af kræft, diabetes, lunge- og hjerte-kar-sygdomme (NCDs).

En kvindelig sygeplejerske står iført en hvid kittel og noterer ned på en papirblok.
Vi støtter arbejdet med at opbygge patientforeninger i Østafrika, så patienter og pårørende kan kæmpe for deres rettigheder og bedre vilkår. Foto: Jacob Schjørring
28 juni 2024
Af Lucas Wulf-Andersen, Den Danske NCD Alliance

Arbejdet i Uganda

NCD Alliance i Uganda (UNCDA) er sammen med Sundhedsministeriet ledende i kampen mod NCD's i Uganda. UNCDA er en etableret civilsamfundsorganisation (CSO), der leder andre CSO’er i deres kamp mod NCD-udfordringen.

UNCDA blev etableret i 2010 og består af tre foreninger: Uganda Diabetes Association, Uganda Cancer Society og Uganda Heart Research Foundation. Alliancen har gennem årene oprettet 11 afdelinger på distriktsniveau i fire regioner i Uganda. Afdelingerne implementerer UNCDA’s aktiviteter på distrikts- og regionalt niveau. UNCDA har partnerskaber med 12 andre civilsamfundsorganisationer, der arbejder for at sikre den generelle befolknings adgang til forebyggelse og behandling. UNCDA har støttet 8 distrikter i at oprette 8 NCDs klinikker i forskellige landdistrikter for at tilbyde NCD-screening, diagnose og oplysning.

Nogen af UNCDA vigtigste formål er: 

  • Fremme forskning for at informere og oplyse omkring NCDs
  • Yde mere patient støtte, såsom gratis screening
  • Forbedrede lægefaglig viden omkring NCDs

Se mere om UNCDA her: Uganda NCD Alliance

Arbejdet i Tanzania

Efter et år i Uganda besluttede vi at støtte arbejdet med patientforeninger i nabolandet Tanzania.

Situationen i Tanzania var sammenlignelig med den i Uganda, da vi begyndte arbejdet der. Der var en velorganiseret diabetesforening, Tanzania Diabetes Association, men ingen andre NCD foreninger. Vi har støttet oprettelsen af Tanzania Heart Association, Tanzania Respiratory Association og Tanzania Cancer Association. Sammen med diabetesforeningen dannede de Tanzania NCD Alliance (TANCDA) ved en generalforsamling i sommeren 2012.

Efter mange års lobbyindsats fra Tanzania NCD Alliance (TANCDA) og det nationale civilsamfund lykkedes det, at få vedtaget et lovforslag om universel sundhedsforsikring, det blev underskrevet og vedtaget den 6. december 2023. Denne lov beskytter retten til sundhedsydelser for alle tanzaniere, uanset betalingsevne, og kan betragtes som et inspirerende eksempel. Lovgivningen blev vedtaget enstemmigt, hvilket afspejler et kollektivt engagement i sundhedsreformen.

Se mere TANCDA her: Tanzania NCD Alliance

Høje behandlingsomkostninger og tab af arbejdsevne pga. NCDs bidrager til yderligere økonomisk belastning for allerede fattige familier. Foto: Jacob Schjørring

Arbejdet i Zanzibar

I 2010 anbefalede daværende udviklingsminister Søren Pind, at vi etablerede et partnerskab i Zanzibar, hvor DANIDA allerede støttede sundhedsvæsenet. Da vi begyndte arbejdet i Tanzania i 2011, inkluderede vi repræsentanter fra Zanzibar i opstartsaktiviteterne. 

Situationen i Zanzibar mindede om Tanzania og Uganda. Der var en diabetesforening, men ingen andre patientforeninger personer med NCDs. Vi hjalp med at etablere Zanzibar Cancer Association og Zanzibar NCD Alliance (ZNCDA). I 2014 blev en hjerteforening stiftet og optaget som medlem.

Oplysning om forebyggelse og symptomer
Der er begrænset viden om NCDs i Zanzibar. Vi hjælper Zanzibar NCD Alliance med at udvikle og gennemføre oplysningsaktiviteter, herunder tv- og radioudsendelser. Regeringen i Zanzibar prioriterer ikke NCDs højt, selvom der er god dokumentation for problemernes omfang, og hvor meget forebyggelse og oplysning kan hjælpe. Vi støtter lobbyarbejdet for at få NCDs højere op på den politiske dagsorden, herunder etablering af et kræftregister, da kræftsygdomme ikke registreres og planlægning af forebyggelse og behandling er mangelfuld. 

Læs mere ZNCDA her: Zanzibar NCD Alliance

Arbejdet i Burundi

Gennem vores østafrikanske projekt har vi aktivt deltaget i bekæmpelsen af NCDs i Burundi. I 2016 lykkedes det at samle lokale civilsamfundsorganisationer og stifte Burundi NCD Alliance (BNCDA) med støtte fra projektet. Siden da har vi fokuseret på at styrke alliancen, og i 2017 fik vi en bevilling til kapacitetsudvikling og opstart af aktiviteter.

Arbejdet i Burundi er udfordret af ustabile demokratiske institutioner. Derfor har vi særlig fokus på at opbygge det demokratiske fundament for foreningsarbejdet, herunder udvikling af vedtægter, afholdelse af generalforsamlinger og gennemførelse af workshops og seminarer om foreningsudvikling.

Arbejdet i Rwanda

Vi har gennem vores østafrikanske projekt over de seneste år taget aktivt del i bekæmpelsen af NCDs i Rwanda. Dette har bl.a. resulteret i, at det i 2014 lykkedes at få etableret en NCD Alliance i Rwanda (RNCDA), som senere fik samlet en række lokale civilsamfundsorganisationer og officielt blev lanceret i 2016.
Siden oprettelsen af alliancen har vi arbejdet målrettet med at få styrket alliance, hvilket har resulteret i at vi i 2017 fik en bevilling til en indledende udvikling af Rwanda NCD Alliance, med fokus på kapacitetsudvikling og opstart af aktiviteter.

I 2022 blev RNCDA hyldet for deres arbejde gennem mange år, da alliancen modtog UN Interagency Task Force og WHO Special Programme on Primary Health Care Award. Prisen er et udtryk for RNCDA store arbejde med koordinere indsatsten af NCDs i Rwanda.  RNCDA har blandt andet hjulpet regeringen og et koordinationsudvalg med implementeringen af den nationale strategi og den finansielle handlingsplan mod NCDs. 

Rwandas nationale NCD strategi blev lanceret i september 2021, og dens udvikling blev støttet af RNCDA, som anses som en vigtig sparingspartner. Strategien er et resultat af tværsektorielt samarbejde med deltagelse af sundhedseksperter, regeringen og andre interessenter fra forskellige sektorer, samt lokalsamfundet, herunder mennesker, der lever med NCDs

Efter folkedrabet i 1994 har Rwanda været i en rivende udvikling, og er i dag et af de mest velfungerende lande i Østafrika. Men NCDs er et stort og stigende problem i landet, og området har længe været negligeret, hvilket betyder at sundhedssystemet ikke er i stand til at håndtere udfordringerne. 

Læs mere om RNCDA her: Rwanda NCD Alliance

Arbejdet i Kenya

Kenya NCD Alliance (NCDAK) har siden 2012 været registreret som NGO i Kenya. Organisationen koordinerer aktiviteter blandt flere interessenter inden for NCDs og samarbejder med Kenyas regering og aktører fra distrikter i Kenya, som alle arbejder med NCD relaterede spørgsmål for at skabe synergi og fremme oplysningen og vigtigheden af at opfylde NCD målene. 

I 2021 lancerede den Kenyanske regering en national strategi for forebyggelse og kontrol af NCDs. Strategien blev til blandt andet som resultat af dygtigt kobbyarbejde af NCDAK. Strategien præsenterer en ramme til at vejlede implementeringen af NCD tiltag i Kenya. Medlemmerne af NCDAK både patientier og orginationer har været med i arbejdsgruppen omkring udviklingen af strategien. Processen gav en klar mulighed for mennesker, der lever med NCD'er, for at deltage i denne vigtige beslutningstagning.

Læs mere om NCDAK her: Kenya NCD Alliance

Den Østafrikanske NCD Alliance

Vi har stiftet Den Østafrikanske NCD alliance i samarbejde med de østafrikanske NCD alliancer for at sikre, at kampen mod kræft, diabetes, hjerte- og lungesygdomme kommer med på den globale politiske dagsorden.

Den Danske NCD Alliance deltager i et samarbejde med Burundi, Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda og Zanzibar, inden for rammerne af East African Community.

Formålet er at styrke de østafrikanske NCD Alliancers kapacitet til fortalervirksomhed og at iværksætte regionale lobbyindsatser rettet mod East African Community, Den Afrikanske Union, WHO's Afrika-region og de enkelte landes regeringer.

Vi fokuserer på at opbygge en solid organisation, der kan udvikle og implementere strategiske planer for lobbyvirksomhed. Et forpligtende samarbejde mellem NCD Alliancerne i Østafrika er formaliseret gennem et 'Memorandum of Understanding'. Der er etableret en ledelse og ansat en projektleder (CEO) til at koordinere implementeringen af planerne. Organisatorisk struktur inkluderer en årlig generalforsamling med valg af formand og næstformand samt nødvendige undergrupper.

Repræsentanter fra de nationale NCD Alliancer mødes gennem workshops for at fokusere på vigtige områder for deres arbejde. Der arrangeres også workshops i lande med mindre erfaring, ledet af dem med mere erfaring. Samarbejdspartnere som Aarhus Universitet og den globale NCD Alliance bidrager til udvikling og deltagelse i disse workshops.

Vidensindsamling

Operationel forskning er central for samarbejdet. Vi analyserer, hvor vi bedst kan sætte ind med vores fortalervirksomhed, og prioriterer forskningsområder, som kan bruges i dialog med regeringerne i East African Community, Den Afrikanske Union og WHO Afrika. Der udføres benchmark-undersøgelser af, hvordan landene i Østafrika lever op til deres forpligtelser om tværsektorielle handlingsplaner, budgetter og implementering. Vi samarbejder om fundraising for at sikre midler til vidensindsamling.

Netværksdannelse

Vi afholder tværsektorielle møder i Østafrika for at præsentere undersøgelsesresultater, politiske anbefalinger og initiativer til regeringerne og FN-systemet. Dette følges op med pressekampagner og nationale kampagner i de enkelte lande, inklusive Danmark og USA, samt globalt gennem den globale NCD Alliance og Young Professionals Chronic Disease Network.

Globalt ansvar

For at nå FN's mål om at reducere præmatur dødelighed fra NCDs med 33% inden 2030, kræves globalt samarbejde. Bekæmpelse af NCDs er afgørende for bæredygtig udvikling i verdens fattigste lande. Vi skal dele viden, skabe ny viden, sikre økonomiske midler og forhindre handelsaftaler, der hæmmer forebyggelse gennem sund livsstil. I Danmark betyder dette dialog med Udenrigsministeriet, oplysning om NCDs, skrivning af kronikker og deltagelse i relevante netværk.

Det østafrikanske samarbejde har også dannet grundlag for at starte et NCD samarbejde mellem alle NCD Alliancer i hele Afrika og ikke kun Østafrika. 

Læs mere om EANCDA her: East African NCD Alliance

  • Om NCD
  • Forskning
  • Om os

Danish NCD Alliance

Strandboulevarden 49 2100 København Ø

Director

Stefan Islandi

islandi@cancer.dk

Dansk

English

NCD Alliancen er et samarbejde

Den Danske NCD Alliance er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen og Lungeforeningen, der arbejder med at opbygge patientforeninger i Østafrika.

Privatlivspolitik